Refrigeration and Air Conditioning Important MCQ Questions (Mechanical)

MCQ Related to Refrigeration and Air conditioning

Mcq related to refrigeration-and-air-conditioning
Refrigeration-and-air-conditioning


1. 1 ton of refrigeration is equivalent to ____

Ans: 3.5 kW


2. A bell Coleman cycle is ____

Ans: Reversed joule cycle


3. Hydrometer is used to determine ____

Ans: Specific gravity of the liquid


4. Sub-cooling in a vapour compression cycle.

Ans: Does not affect the required work and increase the refrigeration effect.


5. The expansion process in the throttling device of a vapour compression cycle is ____

Ans: isenthalpic process


6. Lowering the evaporator pressure in a vapour compression cycle ____

Ans: increase the required work and decrease the COP.


7. In ammonia - water vapour absorption refrigeration system ____

Ans: Ammonia is the refrigerant and water are absorbent.


8. Air refrigeration is preferably used in aircraft because ____

Ans: its weight per ton of refrigeration is low.


9. The refrigeration plants are charged by refrigerant from the cylinder at the ____

Ans: Receiver


10. Which of the following refrigerant characteristics change constantly during the cooling cycle?

Ans: Temperature and pressure


11. Moisture in a refrigerant system is removed by ____

Ans: Filter driers


12. The most suitable refrigerant for a commercial ice plant is ____

Ans: Hh3 (Ammonia)


13. Fittings in ammonia absorption refrigeration system are made of _____

Ans: Cast steel or forgings


14. Lithium bromide in vapour absorption refrigeration system is used as _____

Ans: Absorbent


15. The condenser and evaporator tubes in a freon refrigeration plant are made of _____

Ans: Copper


16. Vertical lines on the pressure-enthalpy chart show constant ____

Ans: Total heat line


17. The coefficient of performance is the ratio of the refrigerant effect to the ____

Ans: Heat of compression

         Work done by the compressor

         Enthalpy increases in compressor


18. Moisture in freon refrigeration system causes ____

Ans: Freezing automatic regulating valve.


19. During the sensible cooling process _____

Ans: Specific humidity remains constant


20. On the psychrometric chart, wet bulb temperature lines are _____

Ans: Straight inclined sloping downward to the right.


21. If air is heated without changing its moisture content, the dew point will be _____

Ans: Remains the same


22. Air is normally dehumidified by _____

Ans: Cooling


23. In vapour absorption refrigeration systems, which of the following fluids are commonly used?

Ans: Ammonia and water


24. Condensing temperature in a refrigerator is the temperature _____

Ans: at which refrigerant gas becomes liquid.


25. For air with a relative humidity of 80% _____

Ans: Dew point temperature is less than wet bulb temperature.


26. If the mass of moist air in an airtight vessel is heated to a higher temperature, then _____

Ans: Specific humidity of the air decreases.


27. The difference between dry bulb and wet bulb temperature increases as _____

Ans: Air becomes drier


28. Dehumidification is the process of removing moisture from the air with dry bulb temperature _____

Ans: Remaining constant.


29. Spray humidifying is the process of adding moisture to the air by passing it through _____

Ans: Washers


30. Dew point is _____

Ans: the temperature at which condensation of steam in saturated air will start.

Refrigeration and Air Conditioning Important MCQ Questions (Mechanical) Refrigeration and Air Conditioning Important MCQ Questions (Mechanical) Reviewed by Harish on November 03, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.